Blogg

MRI-scannade pojkar

2015-03-30 16:46 | 2 kommentarer

OLLE & DANTE  - båda MRI-scannade fria från Sm

Olle + ute 021x     Dante 010x

                      Olle, 5 år 8 mån                                                            Dante, 4,5 år 

 

Man kan vara nervös med ett härligt pirr i magen. Man kan vara nervös med ett litet obehag i magen. Sen kan man vara så nervös att man tror att man ska kräkas, eller nästan dö. Huvudet snurrar, benen bär knappt och magen befinner sig någonstans under golvnivån. En sån dag hade jag för några dagar sedan. Anledningen var att jag bestämt mig för att MRI-scanna ett par av mina hundar. 

Varför, kanske ni undrar, och vad menas?

Då man föder upp hundar kan man göra det på många sätt. Man kan välja att köpa en tikvalp utan att ha några som helst kunskaper om varken stamtavlor eller annat, och para med förste bäste hane man heller inte vet något om. Är hundarna registrerade, kan man själv registrera valparna och sen sälja. Till fullt pris dessutom. Man kan även välja att lägga ner hela sin själ i att lära sig allt som finns att lära och dessutom testa sin hund för all världens sjukdomar även om det inte finns något problem alls i rasen. Man kan göra det för att man vill väl eller som försäljningsknep. Sen finns det alla varianter där emellan och där befinner sig väl de flesta uppfödare! Vad som är rätt och fel måste man som uppfödare fundera på och göra det man tror på. Orsaker till avelsval kan vara väldigt många: vänskap mellan uppfödare, avstånd till hanen, övertygelser om linjer, önskan om exteriör m.m. Konkurrens och ovänskap ställer många gånger till det och avstånd/jobb/tid likaså. Hur man tänker och väljer är säkert lika olika som det finns uppfödare.

 

Sen har vi regelverk att följa! Är man ansluten till Svenska Kennelklubben måste man följa deras regler om hur många kullar en tik får ha och hur tätt samt massor av annat. Gällande rasen Cavalier är vi noga reglerade gällande hjärtan och får inte registrera valpar om vi inte följer dessa regler om att föräldrarna är hjärtfriska och att deras föräldrar var det vid minst 4 års ålder. Oregistrerade cavaliervalpar har ofta föräldrar och förfäder som inte klarat detta, vilket kan vara väldigt viktigt att veta!

 

För att ytterligare värna vår ras har rasklubben sina önskemål och här är det att ögon samt patella ska vara fria från ärftliga defekter. Klubben värderar dessutom utställningsmeriter högt.

 

Naturligtvis kan alla hundar, oavsett ras eller blandraser, få krämpor av skilda slag typ cancer, livmoderinflammationer och dylikt. Vissa problem är dock kopplade i högre grader till vissa raser eller typ av hundar. Exempelvis har storvuxna hundar en högre benägenhet att få höftledsfel medan andra raser oftare än andra får elakartad cancer. Cavalierens krämpa nr:1 är att de får blåsljud på hjärtat vid tidigare ålder än flertalet andra raser. I Sverige har vi, som tidigare nämnts, haft bestämmelser om detta under ett antal år och förhoppningsvis har detta gjort at vi tagit ett steg i rätt riktning. Ledande forskare på området menar dock att vi behöver höja gränsen för avelsdebut till 2,5 år istället för nuvarande 2 år (föräldrarna då till 5 år istället för 4 år). 

 

Utöver ovanstående DNA-testar vissa uppfödare för Episodic Falling Syndrome/Curly Coat Syndrome/Dry Eye Syndrome. I Sverige är debatten stundtals het om huruvida det hjälper eller stjälper rasen att testa. Frågan lyder huruvida dessa sjukdomar verkligen är ett problem i rasen och om vi då testar kanske vi plockar bort avelsdjur som behövs i rasen. Jag har valt att testa flera av mina då jag främst har helfärgade cavalierer där Episodic Falling är mer utbrett och om testerna stämmer har man en guide till att avla bort sjukdomen som innebär att hundens muskler krampar. 

 

På det stora hela kan man säga att det är ytterst sällan en hund med ögonfel, patellafel eller i de flesta fall av EFS/CCS/DES märker något speciellt av det själva utan man testar för framtida valpars skull. Hjärtfel däremot är ett problem då hundarna kan dö av det i förtid, även om många lever med ett blåsljud i många år utan symtom. Sjukdomen Sm räknas som rasens andra största gissel och är lurigare då även väldigt unga individer kan drabbas. Lurigt också då någon klar orsak eller arvsgång ännu inte är helt 100%-igt klarlagd. Här kan man stoppa om man vill och inte tänka mer på det i aveln då vi inte med säkerhet vet hur vi ska hantera det. Jag är dock av naturen nyfiken på att lära mer och särskilt intressant är det att lära om svåra saker. Jag är intresserad av forskning och gällande sjukdomen Sm tänker jag som så att jag läser nya rön och ny forskning. Även om man inte helt vet, så har forskningen faktiskt kommit en bit på väg, vilket är glädjande! Jag tänker som så att jag väljer att hänga med i forskningen och ta till mig den kunskapen som framkommit hittills och tänka på det i min avel. 

 

En forskningsartikel jag nyligen läst handlar faktiskt om att avkommor till hundar utan Sm procentuellt sett mer sällan blir sjuka i Sm! Enligt denna (faktiskt inte nya) artikel är chansen att få en Sm-fri avkomma runt 70% från två Sm-fria föräldrar. Däremot bara ca 23% om ena föräldern har Sm. De flesta med konstaterad SM 
är som tur är symptomfria. (http://www.veterinary-neurologist.co.uk/resources/b-g-paper.pdf)

 

För att ta reda på om en hund har Sm gör man en MRI-scanning. Det innebär att hunden är sövd under en dryg timme och hu! så läskigt det var. Skräcken finns där tt de inte ska vakna för det händer trots allt. MRI-scannar gör man om man tror att ens hund faktiskt är sjuk i Sm eller så kan man som jag nu, "bara" vilja veta då jag faktiskt har hundar som jag avlar på. Det tycks och tros så mycket i uppfödarkretsar men det behöver man ju faktiskt inte när det är så lätt som att ta med hundarna till veterinären och göra detta. Dyrt, javisst, men inte dyrare än en normal utställningshelg....... Nu tycker inte jag att alla ska springa iväg och scanna varenda cavalier, men avelshanar som faktiskt används och påverkar mycket borde scannas tycker jag. Men att scanna unga hundar duger inte då Sm är en sjukdom som kommer med åldern, liksom blåsljuden. Men såklart får man en indikation om man scannar en 2,5-åring. Ytterligare anledning till att jag tog med mig mina två pojkar är att vi inte vet så mycket om läget i Sverige än då ytterst få är scannade. En tredje anledning var att jag faktiskt var övertygad om att de var helt friska och ville få klarhet i om jag hade rätt. Vilket jag ju faktiskt hade  . En forskning tyder på att hundar med en hundlik flatare och längre huvudform (och inte kupolformad) är bättre skyddade mot Sm och det stämde in på mina. Just huvudform och Sm är en mycket infekterad diskussion i bl.a. cavaliervärlden men nu är ytterligare forskning om det på gång så förhoppningsvis vet vi mer efter att den är gjord. Åter är det så mycket bättre att veta än att tro för sånt skapar bara osämja. 

Summa sumarum så är jag en erfarenhet rikare och enormt glad för rasens skull att vi nu vet att några cavalierer i Sverige är testade fria från Sm, och dessutom har de såpass många år på nacken så att man kan vara säker.

 

 

 


valparna

2015-03-28 23:15 | 2 kommentarer

Nu finns det bilder av valparna under "Valpar"


spring i benen & gegga

2015-03-14 21:50 | 1 kommentarer

Såhär mitt i mellon får man ju ha något vettigt att göra så här får ni bilder på galna och skitiga hundar. Förkyld och hängig går det ändå att sitta i värmen på verandakanten och fota lite :)

Doris DSC02631

Hugo DSC02669

Hugo DSC02672 Hugo DSC02663

Knut DSC02647

Doris DSC02651

Happy DSC02645

DSC02657

Dante DSC02662

Malte DSC02701 Malte DSC02698

 


tapeter & tavlor

2015-03-14 12:19 | 1 kommentarer

Jag råkade ramla över de här två länkarna och Wow! så gärna jag skulle vilja ha både tapeter och canvastavlor på barn och hundar. Med rätt bilder kan det skapa fantastiska och personliga hem. Om jag får råd någon gång ska jag visa er här på bloggen hur det blev och om någon av er gör det på någon Milljas-hund får ni gärna skicka bild till mig! Här kommer länkarna:

tapet: http://www.photowall.se/custom/192189/125afd96

foto: http://www.bestcanvas.se/facebook-erbjudande/?utm_source=soc&utm_medium=oCPM&utm_campaign=March+2015&utm_content=Lookalike+-+Newsfeed+Dekstop+-+Image+02

 

 

 


Merlin

2015-03-02 21:48 | 0 kommentarer

En liten ny pojke har flyttat hit till oss, lille Chadyline Voodoo Magic. Vi kommer att kalla honom för Merlin 

Tack Nina och Linus för denne underbare lille charmören! 

Magic 10550964_10155187798490048_3304109143875958245_n


bilder på valparna

2015-03-01 21:49 | 2 kommentarer

Jag tog bilder på Tuvas små häromdagen och hjälp! så söta de är nu då de öppnat ögonen 

Jag kan ju inte bestämma mig för vad de ska heta i stamtavlan. Jag trodde att jag hade bestämt men nu vet jag inte.......  Hur svårt kan det vara egentligen? 

Antingen får de heta de namn jag bestämde först och som kommer från en låt:

Milljas Wonderful World
Milljas Colours of Rainbow
Milljas Paint the Sky
Milljas Bright Blessed Day
Milljas Dark Sacred Night
Milljas Clouds of White
Milljas Bloom For Me

 

eller:

Milljas Romantic .......något

 

eller:

Milljas....och något med Romance

Tänk att detta ska ge en sådan huvudbry? Särskilt med tanke på att det bara är namnet på pappret och hunden troligtvis aldrig kommer att kallas för dylikt 

 

Nåja, här kommer i alla fall bilder på de söta små.

Pojkarna först:

Tuvas hane1 DSC02104Tuvas hane 1 DSC02097 

 

 

Hane 2:

Tuvas hane2 DSC02115 Tuvas hane2 DSC01587

 

hane 3:

Tuvas hane3 DSC02130 Tuvas hane3 DSC02119

 

Flickorna:

Tuvas tik4 DSC02075 

tik 2:

Tuvas tik1 DSC02041 Tuvas tik1 DSC02040

 

tik 3:

Tuvas tik2 DSC02047 Tuvas tik2 DSC02056

 

tik 4:

Tuvas tik3 DSC02087 Tuvas tik3 DSC02080

Blogghistorik

«mars 2015»
måntisonstorfrelörsön
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Senaste inlägg
Till salu
Russkiy Toy-valpar födda 15/2-20
Valpar
Skalman
Kennelträffen 2019
KENNELTRÄFF SÖN 21/7-19
Uppdateringar
hemsidan är tillbaka
God Jul!
Julklapp

Senast kommenterade
Russkiy Toytik till salu
Skalman
Uppdateringar
hundmat
Julklapp
intyg
Nya bilder på småtrollen
dator och valpar
seriösa uppfödare
ståbilder

Arkiv
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2014
  2013
  2012

   

  Marielle på Milljas

  Olle2xx