Blogg

intyg

2014-10-31 21:46 | 1 kommentarer

Med bilen full av hundar åkte gubben och jag till Karlstad för att ta intyg hos veterinär Wissler. Huvudvärk och magont föregår en sån här resa men hemvägen gick väldigt lätta med en bunt intyg på att allt är bra! 

Först droppar vet. ögondroppar i ögonen på de som ska ögonlysas då medlet måste verka en stund. Då det var gjort var det bara att börja kolla hjärtan! Specialutbildade vet. lyssnar med stetoskåp så att det inte uppkommit blåsljud på hjärtat. Det innebär att klaffarna inte längre sluter tätt. Detta är en sjukdom som uppkommer med åldern, valpar har alltså aldrig blåsljud. I rasens hemland UK kämpar de för att cavaliererna ska vara hjärtfriska vid 5 år. Här i Sverige har vi under ett antal år haft ett avelsprogram som innebär att hundarna måste ha fyllt 2 år och undersökt hjärtat hos specialist. Föräldrarna måste minst vara 4 år och ha friska, undersökta, hjärtan. Vi har i Sverige många hundar över 7 år som är friska i sina hjärtan vilket är toppen! Många lever till de är 14-15 år och om man inte lyssnat på hjärtat skulle man inte märka något. Det gäller för oss uppfödare att motverka tidiga blåsljud. 

Vår Doris var hjärtfrisk ända till drygt 9 år vilket är väldigt bra! Vid 9,5 fick hon ett litet blåsljud. Hon var med idag och utlåtandet var att hennes hjärta slog lugnt och bra trots sit lilla biljud och hon är pigg och fräsch. Hon får följa med på hur långa promenader hon vill :) Underbart att veta förstås. 

De som idag fick nya intyg om friska hjärtan var: Dante 4 år, Tuva 4,3 år, Sunny 2,5 år, Wilma 3,2 år samt Malte 3,8 år. Helt underbart!

Malte och Hugo ögonlystes (man tittar på ögonbottnen, kärl, ev. förändringar m.m)  och allt var bra med fina ögon! Även patellan var bra! Patella är att bakre knäskålen ska ligga fast i sin grop och inte ruckas ur sitt läge. Detta är delvis ärtligt men patellafel kan även uppkomma efter skador då oftast ligamenten, som håller skålen i sitt läge, blir uttöjda och/eller förslappade.

Slutligen fick Hugo (som fyllt 1 år) och lilla Happy vaccination. 

Efter en snabb språngmarsh in på Ikea kom även några doftljus med hem - jag är nog lite beroende av sådana 

 

Den stora frågan i detta inlägg är nu: VEM är Malte?

Svaret kommer i nästa inlägg 

 

Nu är det sovdags för sådana här små söta fröknar

Malte m.m. 014


liten kompensation samt kennelträff

2014-10-27 22:55 | 0 kommentarer

Då min sjukdom samt lille Giovannis död skrinlade våra planer på kennelträff tänker jag nu istället lotta ut lite "tröstpriser" till Er, kära valpköpare! Det enda ni ska göra för att delta är att skriva en hälsning i vår gästbok här på hemsidan samt skriva ner er adress (så att jag slipper leta  ) i ett mail (kasernagard@hotmail.com) så drar jag den förste vinnaren nu på fredag den 31 kl.21.00 Denna veckas vinnare får en godispåse till er Milljas-vovve!

Kära bloggläsare, som inte köpt valp här, var tålmodiga för det kommer tävlingar med småvinster till er också snart 

 

Kennelträffen kommer att gå av stapeln någon av dagarna 16, 17 maj eller 23, 24 maj. Jag vill inte fastställa mer än så ännu utan återkommer med spikat datum tidigt i vår!

 

skogen 049


Dante

2014-10-26 23:35 | 1 kommentarer

Idag säger vi Hipp Hipp Hurra till vår goe Dante-vante som fyller 4 år! 

 

Dante är en stabil, trygg, glad och okomplicerad pojke som vi älskar högt. Från de rapporter jag fått är hans valpar mycket stabila i sitt psyke, glada och "framåt" och de är det bästa av alla betyg 

 

På denna bilden hade Dante inte varit hos oss så länge. 

Dante P1100788.JPG-for-web-large

Och så här ser han ut nu, visserligen ostylad och "naturell", men lycklig och glad!

Dante 10668840_10152219056921557_786153688116597624_o


full rulle!

2014-10-22 22:40 | 0 kommentarer

Det vilar inga ledsamheter över lilla Happy så här är det full fart. Hon och Skalman har verkligen hittat varandra och leker. Det märks att Skalman vet om att hon är mindre för han är försiktig och låter henne styra. En klok och snäll liten kille, Skalman  .

Happy & Skalman 005

Happy & Skalman 007

Happy & Skalman 024

 

Echo skulle också klättras på 

Happy & Skalman 011

 

Sen dödade Happy sin första kanin

Happy & Skalman 003

men Skalman kom och räddade sin kanin 

Happy & Skalman 002


övervinna rädslor

2014-10-20 19:45 | 0 kommentarer

Går det att övervinna sina rädslor?

Att utmana sig med saker man är rädd för kan vara spännande eller väldigt hemskt. Att gå över en kyrkogård på natten, att klättra uppför höjder, att ta på en orm; ja, det är några vanliga rädslor. Min hemskaste "grej" är att må illa. Det låter löjligt men här innefattas förutom graviditetsillamående i 9 mån. x 2, även åksjuka; sjösjuka och DET, mina vänner är VIDRIGT!  

 

Jag har lyckats med att bli åksjuk då jag själv kört bil samt flera gånger i vår lilla, lilla eka på vår lilla, lilla sjö. Jag är troligtvis en av de ytterst få som lyckats bli rejält sjösjuk på Dalslands kanal. Resan mellan Göteborg - Kiel i min ungdom ska vi bara inte prata om....... Slå ihop alla dessa upplevelser av vämjeligt illamående så är det ändå inget mot den gången jag inte kunde med att säga nej till att prova på makrillfiske en blåsig dag på västkusten. Jag LOVAR att jag gett bort både labradoren Thimmy och hästen Ville, som båda var mitt allt, om bara en helikopter kommit och hämtat mig. Jag var så sjuk att kaptenen tvingades vända båten i förtid. Efter det svor jag på att aldrig någonsin sätta min fot på en båt på havet någon längre tur igen. 

 

Men så är det ju det här med hundar då. Att ha en glödande passion som uppslukar en totalt. Lägg till kärlek och hängivenhet. Och en valp. 

 

Så nu får jag presentera lilla Russkiy Toy-flickan Happy, Canis Diamond The Pink Star, hämtad via båt från Danmark. Jodå, jag var med OCH överlevde  . Det där ordet "aldrig" övervanns av ordet "valp"!

 

Min man säger att jag är galen 

 

Happy:

Tiara 1779958_10152400130686821_5741505184172475416_n

 

Fler bilder kommer men resan tog musten ur mig så nu har vi bara "varit" ett par dagar.


födelsedagar

2014-10-17 22:40 | 0 kommentarer

Vi har firat två födelsedagar det senaste och invänter en till på tisdag då yngste sonen Filip fyller 11 år!

Grattis till Echo som fyllt 2 år & Hugo som fyllt 1 år! 

 

Hugo:

Knut & Hugo 041

 

Echo:

sept -14 044 sept -14 024

 


höst och fotografering

2014-10-14 14:10 | 1 kommentarer

Jag älskar hösten! Luften är klar och hög, färgerna är starka och jag kan bara inte sluta titta. Jag vill suga in färgerna så att jag har dem med mig ända tills nästa höst. Eller så är det bara så att jag njuter i stora drag av vad naturen ger. När man, som jag, varit sjukskriven länge så tror jag att man måste ta till sig livet i alla dess former, såsom skönheten i det lilla. Man uppskattar det goda i det lilla, som när man kan skörda och äta något man sått eller när man ser vackra blommor vid vägkanten i oktober.

Knut & Hugo 044     Knut & Hugo 043

 

Att fota mina älskade hundar mitt i den vackra hösten gör mig lycklig. Att få till en enda bra bild av kanske 100 tagna bilder, skänker mig stor glädje. Att fånga sin hunds själ i ett foto är magiskt. Jag får mycket beröm för mina hundfoton men ni ska veta att jag kan egentligen inget om fotografering eller redigering så ni kan också lyckas med detta. Jag ska berätta hur jag tänker och gör men först får ni se några höstbilder från i år jag är nöjd med:

skogen 113

Knut & Hugo 023 

Knut & Hugo 041

Knut & Hugo 003

 

Om ni tittar på växtbilderna ovan så är enda hemligheten att jag gått nära. Jag har inte gjort något mer alls. Den stora hemligheten med att fota, tycker jag, är ljuset. Att fota inomhus är för det mesta helt meningslöst för jag kan inte med kameran tillräckligt för att få det bra. Eller så skulle jag behöva köpa till något annat objektiv kanske? Men då måste man säkert läsa instruktionsboken och sånt är det värsta jag vet  . En dag med sol är bra för att få till bra färger men samtidigt är det svårt att fota hundar då de antingen får solen i ögonen och kisar eller så ser det ut som att de har ljusa ögon. Man får experimenterta sig fram med att få hunden att ha huvudet åt det håll att den skuggar sina egna ögon utan att få solen i kameran så att allt blir svarta skuggor. 

 

Detta foto på Dante råkade jag få till bra trots att det är inne. Kväll och mörk och blixten small på vilket medför att ögon och nos (och ibland päls) blänker ljusa men här var avständet lite större och tack vare det blev det rätt ok. 

original + beskärd bild (vilket är den "redigering" jag behärskar): 

Dante 010     Dante 010x

 

Olle inne och ute. Titta på hur ljuset påverkar färgerna och därmed hur ögonen upplevs. På det sista fotot har jag lyckats med att Olle själv skuggar sina ögon. Ni ser att solljuset faller på hans öra :

Olle 012Olle 006Olle 1d08ed4c-8179-4ce7-90b5-77db972751f83

 

Det största felen man gör när man fotar hundar är att man fotar ovanifrån och från för långt håll så gå nära och gå ner! Nästa är att ha tålamod för det gäller att knäppa massor av bilder. Se bara på de här bilderna av Hugo där båda fotona är nästan lika men där det ser ut som om han skelar på ena ögat vilket ger ett trist uttryck. Sånt ser man oftast inte förrän man lagt in bilderna i datorn och tittar närmre på dem så knäpp många bilder! På dessa bilder fick han solen aningen i ögonen och därför kisar han lite + att hans ögon i verkligheten är mörkare, annars blev ljuset rätt bra för att lyfta fram den brunvita pälsen.

Knut & Hugo 040     Knut & Hugo 038

 

Ibland kan det vara kul att göra tvärtom, alltså fota mot "fel" färg. Här syns knappt Knut mot löven vilket är lite läckert:

skogen 040

 

Jag avslutar med en riktig närbild tagen med min rätt dåliga mobil, inomhus, men bilden blev underbar:

Doris 20140926_101656

 

Nu hoppas jag att jag inspirerat åtminstone någon av er att gå ut och fota era hundar i höstsolen 

 


Olle

2014-10-11 17:06 | 1 kommentarer

Olles är en speciell kille på många sätt. Speciell för mig då han är min älskade veteran Doris son; för att han är den som alltid är med mig överallt; för att han är den gladaste och tryggaste hund man kan tänka sig och inte rädd för något; för att han alltid får mig på gott humör; för att han har en perfekt storlek och ser ut som en cavalier ska enligt rasstandarden, för att han är en sån genomsund cavalier med gamla friska föräldrar; för att han är en utbrytarkung som troligen är cavaliermästare i höjdhopp, som är en lycklig och fri hund i alla bemärkelser; som har en skön stajl; som charmar alla han möter,ja, listan kan göras lång!

 

Olle fyllde 5 år i somras och har efter det ett godkänt hjärtintyg utan anmärkning och nu även DNA-testad fri från Dry eye syndrome/ Curly Coat syndrome/Episodic falling syndrome. Inte för att detta är något stort problem i rasen men det finns ju trots allt tikar som testats bärare av något och måste paras med en testad och fri hane. 

 

På grund av sin självbestämda frihet så är ju sällan denna grabb ren så när jag badat honom måste jag ju fota lite :) Senast häll han sig säkert ren i flera minuter och jag hann faktiskt få några foton så håll till godo med min underbare trogne vän:

Första fotot är han dock lite skitig   men här ser man Olles ständigt glada jag!

skogen 042x

Olle 006

Olle 012

Olle 018

Olle 029

Olle 023

Olle 019

Olle 017

Och sen var det FRI!

Olle 024


Skithundar!

2014-10-08 21:12 | 0 kommentarer

Nu när min förrymda kamera behagat dyka upp igen var jag tvungen att ta med den på dagens skogspromenad. Regnet igår har gjort hela skogen blöt men hundarna är lika glada för det  . Nackdelen är att mina hundar är såna skithundar i ordets korrekta betydelse! Ju lortigare desto bättre tydligen  . Ok, skogen är väl inte så hemsk mer än att de blir just blöta och drar hem massor av pinnar i pälsen, utan det är vår gård som är boven. Lera, grus och mer lera. Inte hjälper det att inte gå ut i skogen heller för Grävare Knut har fixat så att en del av trädgården, där det förut fanns vackra lupiner, numera ser ut som små skyttegravar från första världskriget. Lättgrävt numera för flera cavalierer under grävträning! Typ småttingarna Hugo och Skalman. Ja, och så gamla Doris då förstås...... Hon är liksom alltid med överallt! Som när vi går förbi något grävlinggryt i skogen; vem ska inte stoppa ner huvudet och kolla där? Eller i alla små hål i skogen så att jag ständigt får ha koll så att det inte är en orm eller ett jordgetingbo? Jodå, det har hon gjort för ett par år sedan. Tur i oturen att gubben var med så att han kunde få bort Doris som stod och viftade på svansen för fulla muggar medan jordgetingarna täckte henne mer och mer. Ilfart till veterinär men Doris är nog gjord av stål för hon var helt opåverkad trots många stick. Tror ni att hon blev rädd för små hål i backen? Jag behöver nog inte svara på det; ni kan nog gissa  .

 

Något som doris älskar är att åka båt och varje gång vi går förbi vår lilla eka hoppar hon glatt i och hoppas på en tur!

skogen 077

 

Leia och lilleman Skalman:

skogen 041

Knut syns knappt mot löven:

skogen 040

Alltid lika glade Olle:

skogen 042

Vindsnabbe Hugo:

skogen 060

Men de är faktiskt stilla ibland! Särskilt när jag hittar kantareller för då måste de vara precis runt mig och se vad jag gör. Nåja, kantarellerna ska ju ändå finfördelas i slutänden så lika bra nu som då 

skogen 049

 

På hemvägen passerade vi, som vi alltid gör, sjön. Dels blir de renare och dels försvinner fästingar när de badar. 

Olle & Saga:

skogen 079

 

Dante:

skogen 100

Skalman:

skogen 091

 

Väl hemma, med rena hundar, hittade de lite vatten igen - kanske inte riktigt lika rent som i sjön......:

skogen 128

skogen 130

skogen 129

 

Ha en fortsatt mysig höstdag!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blogghistorik

«oktober 2014»
måntisonstorfrelörsön
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Senaste inlägg
Till salu
Russkiy Toy-valpar födda 15/2-20
Valpar
Skalman
Kennelträffen 2019
KENNELTRÄFF SÖN 21/7-19
Uppdateringar
hemsidan är tillbaka
God Jul!
Julklapp

Senast kommenterade
Russkiy Toytik till salu
Skalman
Uppdateringar
hundmat
Julklapp
intyg
Nya bilder på småtrollen
dator och valpar
seriösa uppfödare
ståbilder

Arkiv
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2013
  2012

   

  Marielle på Milljas

  Olle2xx