Blogg

valpar!

2014-04-29 14:48 | 4 kommentarer

Igår eftermiddag 28 april kom Sagas små  . 3 tikar & 2 hanar blev det 

Sagas bebisar 1 dygn 002

Sagas bebisar 1 dygn 004

 


DNA-tester

2014-04-25 21:53 | 0 kommentarer

Åsikterna är delade hos cavalieruppfödare angående DNA-tester. Avlar vi bort sjukdomarna Episodic Falling/Drye eye/Curley Coat genom att DNA-testa och para därefter, eller testar vi för ett "icke-problem" och missar individer i aveln som behövs för att inte minska genpolen? Kommer vi verkligen att använda hanar, som efter testet visat sig vara bärare av en av dessa gener, vilket är av största vikt särskilt hos de helfärgade pga inavelsgraden? Som förklaring måste jag skriva att om man parar en bärare med en fri så kan ingen avkomma bli sjuk. Bäraren är heller inte sjuk och kan aldrig bli det. Om två bärare paras kan det, statistiskt sett, bli både friska, sjuka och bärare.

 

Hur det än är så kan ingen valp i mina blivande tre kullar, bli sjuka av någon av ovanstående sjukdomar då en förälder i varje kull är testad och fri, och det känns ju bra! 

Wilma 20131010_135507


fråga

2014-04-24 21:44 | 1 kommentarer

Jag har valt att skriva om vardagliga händelser i min blogg, om mig och hundarna, men kanske är det trist? Vill ni att jag skriver om lite "hetare" saker som berör, upprör eller är lite "smaskiga"? Vill ni att jag skriver om åsikter om hundar/hundvärlden? Hundbloggare som väljer att "tycka" mycket har bevisligen många läsare så jag funderar på om det är vad man vill läsa mer om? Så, vad vill ni att jag skriver om, kära läsare?

P1110685


pollen och bebismagar

2014-04-24 18:10 | 1 kommentarer

Efter härliga utedagar i solen får det bli några dagar inomhus. Björkpollenhalten är tydligen högre än på över 20 år och jag märker det, om jag säger så. Uppsvullen i ansiktet och inne i halsen, illröd och kliande och med en känsla av att vara riktigt sjuk; då känner man sig inte så fräsch  . Menmen, det går ju över rätt snart som tur är! Det värsta för mig är att hundarna drar in pollen i pälsen så nu vågar jag inte borsta på dem eller ha dem i knäet eller TV-soffan (fuskar lite där för just nu har jag ena handen på en mage där små Idefix/Saga bebisar sparkar ). Och ve och fasa; jag såg nyss att Doris har fått en liten truls i pälsen på ena örat! Gubben får fixa det när han kommer från jobbet ikväll för så kan vi INTE ha det 

 

Hundarna tycker att såna här dagar är pest och pina för de får stanna i Kumla-bunkern (den stora rastgården runt vårt hus/tomt) för det har inte blivit någon skogspromenad på två hela dagar då jag inte vågar mig ut. Om de visste att det dröjer ytterligare ett par dagar skulle de nog svimma av förskräckelse! Demonstrera med plakat!

 

Förutom Sagas mage börjar jag se att Wilmas mage växer! Idag har hon dessutom varit superhungrig vilket hon inte varit på ett par veckor, med fasta vissa dagar. Jobbigt att må illa när man är dräktig! Leia märker vi inget på än för hon är konstant rund om magen och hungrig, så tecknen blir liksom inte tydliga 

 

Inga nya bilder har jag så ni får hålla till godo med en gammal. Det är Sagas & Olles syster Malva. Sööööt 

P1070260


sol

2014-04-20 22:24 | 0 kommentarer

Så har då påskafton passerat. Lille Hugo fick följa med till mor & far, som har en stor inglasad veranda där hela släkten får plats, och det var jättemysigt. Oskar fyllde 13 år dagen innan och blev firad av alla med tårta och presenter. Jag tror att han blev nöjd! 

 

Både jag, gubben och Oskar har pollenallergi och samtidigt har vi alla fyra blivit förkylda. Men med sol, värme och ledighet gör det inte så mycket. Idag har jag planterat om mina broccoliplantor och lite annat som jag sådde för ett par veckor sedan. De var väldigt långa och gängliga nu så det var i sista minuten. Nu får de stå i krukor tills det är dags att flytta ut på riktigt i trädgårdslandet vi ska bygga  . Men först ska det lilla miniväxthuset, som vi påbörjade idag, bli klart! Det är inget stort projekt, men ack så mysigt. Foton kommer!

 

Hundarna älskar när vi alla är ute hela dagen lång. De njuter av livet lika mycket som jag. Om jag haft tiden att så och plantera innan, hade jag aldrig blivit sjuk. I framtiden kommer jag att ha den tiden för det kommer jag att se till. Förut tillät varken jag eller omgivningen mig det. Tänk om man kunde leva helt i nuet, precis som hundarna? Nu ska vi iaf ta tillvara dessa underbara sommarvarma soldagar riktigt ordentligt. Härligt!

 

påskafton 022


skärtorsdag

2014-04-17 19:46 | 1 kommentarer

Jag såg filmen "Passion of the Christ" häromdagen. Den är fruktanvsvärt hemsk! Mel Gibsons mening med sin film är tydligen att lyfta fram långfredagens lidande, och det lyckas han sannerligen med om jag säger så. Helt klart barnförbjuden.

 

På facebook fick jag se den här sjukt kul videon: 

http://www.youtube.com/watch?v=BgqAuMlo2tA&sns=fb&app=desktop

 

Efter dessa båda kan jag inte med att sätta fram påskkärringar och harar - jag kommer bara att skratta varje gång jag tittar på dem 

 

Gula blommor i massor hade jag velat pynta med istället, men med tanke på att vi är så polenallergiska här i huset just nu så får det vara. Och tänk, så enkelt det blev att påskstäda!   Rent, men utan pynt som ändå snart ska bort.

 

I morgon fyller Oskar 13 år och han har redan blivit en lång snygg tonåring. Jag älskar mina barn så oerhört och är så väldigt stolt över dem   

 

På växtfronten har broccolin och gurkorna kommit upp! Hoppas att hinna med att plantera över dem i krukor imorgon. Vädret ska bli strålande framöver påsk så att det regnar just idag får vi stå ut med. Förhoppningsvis sköljs sälgpollena iväg. Björkpollena kvar sen då......

ute 017


fördomar eller vetenskap?

2014-04-13 18:18 | 0 kommentarer

Under mina år som lärare har jag haft underbara elever (alla, såklart!). En del av dem har visat sig vara lysande begåvningar på olika områden. En av dessa begåvade elever skriver blogg och jag måste bara delge er Iselins text om fördomar kontra vetenskap (jo, jag har frågat och fått lov). Hon skriver lättförståeligt och tydligt om varför vi tycker som vi gör och hur vi påverkas av omgivningen:

"Vår subjektiva verklighet

Input, input, input. Hela tiden fångar vi upp information given från omgivningen. Från internet, vänner, nyheter och andra sociala medier påverkas vår syn på saker varifrån vi bildar våra egna åsikter och slutsatser. Men allt info vi samlar in, är det verkligen det som stämmer, är allt 100 % sant eller är det en bunt fördomar vi har samlat ihop?

Saken är den, att i vardagen så är vi inte särskilt källkritiska utav oss, utan vi tror lätt på de saker som vi får höra och se. Möjligtvis gör vi detta för att det är saker vi vill ska vara sant, eller för att vi inte tänker oss för när det gäller att granska informationen, ifall den faktiskt är så sann som den verkar... När vi inte ser till att ta in all information utan endast väljer att lyssna på en persons sida av grälet, istället för att faktiskt lyssna på vad person två och tre också har att säga så bildar vi oss en så kallad subjektiv verklighet = det vi tror är sant, men som faktiskt inte stämmer, det är alltså inte fakta. 

 

Let me explain

Säg att din bästa vän i klassen säger att hon och er andra kompis grälat. Din bästa vän säger då att er andra kompis har varit otrogen mot sin pojkvän. Du kanske vill tro på vad din bästis säger, för tja.. hon är ju din bästis? Det du gör näst nu är att du bildar dig en egen uppfattning om personen och du bildar dig en subjektiv bild av hen, återigen inte fakta eftersom du har ju inte tagit reda på all resterande information och om det faktiskt ens stämmer. 

Känn dig inte dålig, alla utsätts nästan för detta var dag, att man enkelt och simpelt bildar en egen uppfattning utifrån den input som man är given

 

Ensidighet i median och samhället 

Ensidighet. Om du slår på tv:n och ser en person bli intervjuad så är det oftast ensidighet du ser och hör, eller hur? Alltså nu snackar jag inte om politiker eller om andra professionella yrkes män och kvinnor utan om ”vanliga” människor, som du och jag. Du får höra den personen stå och mata ut det hen står för, och sen blir hen ifrågasatt för vad hen tror på... och det är då det hela blir intressant, när konflikterna börjar. När detta har hänt, har du någonsin lagt märkte till hur trångsynta sådana ensidiga personer faktiskt är? Det är som att de vägrar att bli rättade för att de vill att vad just de själva tror på skall vara det som faktiskt stämmer, det som är sant. Detta är ett typiskt exempel på den sociala konstruktionen i samhället. 

Subjektiv info på nätet 

På internet skapas ny ”info” hela tiden, precis vem som helst kan sprida vad de vill/tror är fakta. Men var källkritisk! Variera dig i val av de olika webbsidor du besöker. Om du går in på exempelvis wiki så se till att du kanske går in och säkerställer informationen med 3-5 andra olika sidor för att se till att faktan du hittat faktiskt är just fakta -> A.k.a. objektiv information.

Homosexualitet, som är en av de största samhällsfrågorna som finns, är ett prima exempel på hur ensidighet och vilja påverkar vår åsikt och tillslut vår slutsats. Jag tänkte hänföra mig till citat, som faktiskt inte är sådär jätte källkritiska...
https://www.youtube.com/watch?v=1yWIK1qrSGk#t=42 

I länken ovan ser du en man som föreläser om anledningar till att homosexualitet är fel då det första skälet han drar upp är ”Alla som stöttar samkönade par stöttar även förstörelsen av vårt land”. Efter detta går han vidare med att förklara hur; Det är tydligen så att genom att ha en samkönad partner så kan man inte då föröka sig, och på detta sätt dör landet då ut. ”Det är i äktenskap som innehåller en man och en kvinna som man kan föröka populationen, homosexuella drar bara ned på befolkningen, det är därför omoraliskt att vara homo.” Detta är ett av hans argument till varför just homosexualitet är dåligt. 

Okej, nu tänker vi efter här. Tror du som läser att denna man tänker efter riktigt ordentligt? Eller går han efter vad han tror är sant, kanske även det han vill ska vara sant? Genom föreläsningens gång tar han endast upp vinklade information som inte ger en övergripande verklighetsuppfattning då det endast består av ensidigt urval.

 

Urval och ensidighet, är det fel?

Men är ensidigt urval så fel då? Kan man inte bara få tro på vad man vill och få vara ifred med sina åsikter? NEJ! Ensidighet är inte bra. Dock tycker jag personligen att det är viktigt att få ha en egen uppfattning om saker och ting, men först efter man har hört all information så man inte bildar sig en subjektiv uppfattning om något.

Ett extremt bra exempel på detta som vår lärare upprepade för oss 1000 gånger var det där med Breivik. Ni vet, han som utförde terrorattentatet på Utöya i Norge år 2011. Han hade gått efter ensidigt urval då han valde att göra vad han gjorde. Han trodde att han skyddade Norges framtid genom att massakrera en bunt ungdomar som var på ett politiskt inriktat läger...


Men vad hade han fått för stöd? Jo, forum och chattsidor där folk möjligtvis uppmuntrat honom till att göra vad han gjorde. Men på dessa forum då, vad tror ni han gavs för info där? --->Svar: Ensidig information! Alla på den sidan var ju inne på samma sak, på samma tankar. Det var ju ingen med andra åsikter som var just där inne och kom med andra tankar och åsikter som Breivik fick bearbeta. Vem vet, ifall det hade vart bara 1 själ som råkat klicka in på samma forum, 1 själ med annorlunda tankar... så kanske ungdomarna på det lägret hade levt idag, så alla där ute, VAR FÖR GUDS SKULL KÄLLKRITISKA! Få en bred bild på saker och ting innan ni bestämmer er för något.

Efter allt jag delat med mig om nu, så frukta inte internet. Det är en multikommunikativ källa som kopplar samman människor världen över, en källa som får människor att oftast få en bredare bild av sin verklighet som kan göra att de tillslut får en komplett objektiv verklighet av ett av de många världsämnena."

 

Här finns länk till bloggen: http://www.nattstad.se/mylilliselin/fordomar-eller-vetenskap-13429613 

TACK, Iselin!


bonde?

2014-04-12 16:11 | 0 kommentarer

Tänk er att kunna leva på mestadels egenodlad mat! Har man dessutom köttdjur + höns är man en bra bit på väg till ett hälsosammare matliv. Media svämmar över av avslöjanden om grisar som lider i trånga utrymmen, höns som sopas upp av maskiner, frukter som är giftiga, tillsatser som bensin och annat i snart varenda livsmedel. För att inte prata på all antibiotikanvändning på djur vilket är det mest vansinninga av allt! Tänk er en värld där vi återigen dör av influensa pga vi blivit rescistenta mot antibiotika? Hu! Fusk, fusk överallt pga att ekonomin är viktigare än allt annat. 

 

Men visst ökar trenden om mat och hälsa? Jag kommer i år att odla ätbara saker i mina rabatter samt utöka odlingen - dels för att det är avstressande och kul att hålla på med växter och dels för att det känns väldigt bra att ge barnen giftfri mat. Just nu är mitt trimbord fullt av nysådda och ätbara saker såsom broccoli, paprika och brysselkål! När vädret tillåter ska det sättas potatis, sås vitkål, årtor, bönor, kålrot, blomkål, morötter, rödbetor, purjolök och säkert något mer 

 

Inte enbart ätbara saker växer här. Saga är helt klart dräktig och jag är så förväntansfull över dessa Idefixbebisarna att jag ler bara jag tänker på det 

 

Igår plockade jag massor av späda brännosslor. En del av det ska jag ha som gödselförbättrare i mina odlingar och en del ska torkas och malas för att strös på mat. Jag har främst tänkt till hundarna men även vi människor behöver säkert det nyttiga tillskottet! 

 

Äntligen har löpperioden gått över så att alla hundarna kan vara tillsammans igen och igår var de alla med mig och plockade nässlor och beskar vinbärsbuskarna. Nära kohagen. Hälften av hundarna var nybadade. Nu behöver alla badas igen, om man säger så..... Men kul hade de! Hugo tyckte att det var lite läskigt när vi släppte ut våra (två!) ungdjur och de skuttade och krumbuktade. Mini-kosläpp   Tyvärr glömde jag att fota men några icke-dagsfärska kan jag ändå bjuda på.

 

Märta:

finfoton + agility 096

 

finfoton + agility 088

 

finfoton + agility 087

 

 

 

 


grooming

2014-04-05 13:59 | 0 kommentarer

Grooming innebär pälsvård osv och här kommer några tips jag hittade på youtube om pälsvård, ögonskötsel och att blåsa pälsen snygg. Inte dumt alls med youtube ;)

 

päls: https://www.youtube.com/watch?v=0b4scG6xO0s

ögon: https://www.youtube.com/watch?v=_j39pa9CAcE 

blåsa torrt och vackert: https://www.youtube.com/watch?v=ckJjNoP146Y

 

Hittade även om utställningsträning på hög nivå:

https://www.youtube.com/watch?v=CYM6qIlOUdM

Detta är del 1 men det finns två delar till om ni är träningssugna!

 


Echo

2014-04-03 22:18 | 0 kommentarer

Vår lille charmör Echo 

finfoton + agility 002

finfoton + agility 010

finfoton + agility 011

Blogghistorik

«april 2014»
måntisonstorfrelörsön
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Senaste inlägg
Till salu
Russkiy Toy-valpar födda 15/2-20
Valpar
Skalman
Kennelträffen 2019
KENNELTRÄFF SÖN 21/7-19
Uppdateringar
hemsidan är tillbaka
God Jul!
Julklapp

Senast kommenterade
Russkiy Toytik till salu
Skalman
Uppdateringar
hundmat
Julklapp
intyg
Nya bilder på småtrollen
dator och valpar
seriösa uppfödare
ståbilder

Arkiv
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
 •    December
 •    November
 •    Oktober
 •    September
 •    Augusti
 •    Juli
 •    Juni
 •    Maj
 •    April
 •    Mars
 •    Februari
 •    Januari
 • 2013
  2012

   

  Marielle på Milljas

  Olle2xx